Skip to Content

Valná hromada a seminář Asociace Číšníků České Republiky 2014

V posledním červnovém týdnu se v prostorách Střední školy potravinářské, obchodu a služeb v Brně na Charbulově ulici konala Valná hromada AČČR spojená s odborným seminářem. Předseda AČ ČR Mgr. Radek Bušina se svým týmem spolupracovníků z Asociace seminář tematicky zaměřil pro dvě významné soutěže – Gastrojunior Bidvest Cup Brno 2015 a Brněnský vánoční pohár 2014, tedy na míchané nápoje. Letos se do Brna sjelo na 70 účastníků, které přilákal zajímavý program.

 

Nejprve účastníky valné hromady přivítala ředitelka SŠPOS paní RNDr. Jana Marková s přáním příjemně prožitého dne, který, jak uvedla, doufá, že bude pro všechny přínosem a přispěje ke zkvalitnění práce s nastávající generací mladých pracovníků v obsluze a gastronomii vůbec. Po jejím vystoupení představil předseda, AČ ČR nového předsedu hodnotící komise pro Gastrojunior a další soutěže paní Bc. Blanku Musilovou, kterou ze své pozice předsedy jmenoval do výše uvedené funkce. Po té jednatelka AČ ČR paní Bc. Eva Bílá podala informace k nadcházejícímu 21. ročníku soutěže Gastrojunior Brno Bidvest Cup 2015. Následně přednesla zprávu o hospodaření AČČR za rok 2013.

 

Po ukončení Valné hromady program plynule přešel v seminář. Nejprve předvedl Mgr. Richard Nezhyba ukázku dvou míchaných nápojů, které vycházely ze zadání soutěžního úkolu pro Gastrojunior 2015 – příprava aperitivního nebo digestivního koktejlu pro 2 osoby. Na těchto příkladech upozornila předsedkyně komise na možné chyby, kterých by se soutěžící neměli dopouštět, a zodpověděla hojné dotazy přítomných.

V druhé části semináře vystoupil prezident CBA pan Bc. Aleš Svojanovský a vysvětlil přítomným důležité body při přípravě kvalitního míchaného nápoje. Praktickou přípravu aperitivních koktejlů pro Gastrojunior a koktejlů Frozen pro Vánoční pohár předvedl předseda Jihomoravské sekce CBA pan Radek Poláček. Oba představitelé CBA během ukázek zodpovídali na četné otázky účastníků, poukazovali na dostatečné prochlazení sklenic a míchacích médií, techniku přípravy, jednoduchá ale efektní zdobení nápojů, …

 

Součástí semináře byl doprovodný program, kde se prezentovaly firmy, jejichž produkty mají ke gastronomii blízko. Jednou z nich byla firma METELKA likéry. Pan Jan Metelka, zástupce ředitele, vybral průřez nejlepší produkcí likérky. Degustace likérů oslovila téměř všechny přítomné. Doufáme, že se vzájemná spolupráce s AČ ČR bude dále rozvíjet i při dalších aktivitách Asociace.

 

Další firmou byla ARKTIDA. Pan Martin Starý seznámil účastníky s historií firmy a s jejími produkty. Mražené ovoce a ovocné směsi přichystal k malé ochutnávce.

 

 

 

Těšíme se na další aktivity Asociace číšníků ČR.

 

Blanka Musilová

předsedkyně AČ ČR – pobočky Jižní Morava a Vysočina



Dr. Radut | page